Hallo ouders! Ik ben 19 jaar oud en woon in Amersfoort. Met ruime ervaring in het oppassen op kin...
Hoi, mijn naam is Lotte en ik ben 14 jaar oud ik zou graag willen oppassen op kinderen, dat lijkt me...
Veel oppaservaring met kinderen. Zelf twee volwassen kinderen.
Hoi ik ben Tatjana ik ben een scholier en zoek een leuk oppas baantje, ik hou erg van creatief zijn ...
Hi ouders! Leuk om kennis met jullie te maken. Ik ben Xandra en ik ben 21 jaar. Ik woon al mijn hele...
Hallo mijn naam is Amira, ik ben een trotse mama van 3 kindjes. Bent u op zoek naar een oppas en wil...
Hoi, ik ben Lauranne en woon in Amersfoort. Op mijn 14e ben ik begonnen met oppassen. Ik ben een lie...
Hoii, Ik ben Suze en ik ben 15 jaar. Ik vind het heel leuk om creatief te zijn en om buiten te z...
Hallo, Ik ben Jana een meisje van 17 jaar en ik hou heel erg van kinderen en daarom zou ik graag ...
Ik ben Nora, ik ben bijna vijftien en sta open voor oppaswerk! Ik woon zelf in amersfoort, en all...
Bij Oppasland snappen we dat het best wel spannend kan zijn om een oppas te zoeken voor je kinderen. Toch ontkomen de meeste ouders er niet aan. Je kunt helaas niet altijd op tijd thuis zijn als beide ouders fulltime werken. Veel ouders vragen daarom in het begin de hulp van opa en oma, maar uiteindelijk stappen ze hier toch vanaf. Je wilt immers niet dat opa en oma oppassen omdat het moet. Dat moet iets zijn wat ze voor hun eigen plezier doen. Toch is het niet altijd even makkelijk om een geschikte oppas te vinden, want waar begin je met zoeken? Oppasland wil je graag een handje helpen door je te vertellen hoe je op de eenvoudigste manier een oppas vindt in Amersfoort.
Voordat je op zoek gaat naar de oppas, is het slim om zelf te weten waar je precies naar op zoek bent. Op wat voor dagen wil je bijvoorbeeld dat de oppas oppast? Als dit meerdere dagen in de week is en de tijden overdag vallen, kun je het beste kiezen voor een gastouder. Deze lijken eerst misschien duurder te zijn, maar hierbij heb je wel recht op kinderopvangtoeslag. Let er dan wel goed op dat de gastouder aangesloten is bij een erkend gastouderbureau.
Als de oppas enkel nodig is in de avonduren, volstaat een reguliere oppas. In dat geval is het zaak om te kijken welke eigenschappen je oppasser dient te hebben. Moet de oppasser streng zijn of juist zachtaardig? Moet de oppas daarbij ook koken of schoonmaken? In dat geval is het wel handig als de oppasser daar goed in is. Zet al deze dingen op een lijstje en ga aan de hand van dat lijstje op zoek naar een voor jou geschikte oppasser.
Bedenken wat je wilt is zo moeilijk nog niet, maar hoe ga je de oppas vinden die daaraan voldoet? Je kunt proberen om je oppas te vinden door een briefje op te hangen in de supermarkt. Wie weet loopt jouw toekomstige oppas langs dat briefje en vindt je zo de perfecte match voor jouw gezin. Als dit jou te lang duurt, kun je ook rondvragen op het schoolplein van je kinderen. Misschien weet een van de moeders op het schoolplein een leuke oppas. Als je zelf jonge kinderen hebt die nog niet naar school gaan, is dat overigens ook geen optie. In zulke gevallen kun je kiezen voor Oppasland! Je kunt je gratis aanmelden, waarna je eenvoudig een profiel aan kunt maken. Op dat profiel kun jij precies vertellen waar je naar op zoek bent. Vertel bijvoorbeeld gelijk of je iemand zoekt voor de woensdag- of vrijdagmiddag en je krijgt ook alleen reacties van mensen die dan beschikbaar zijn. Dat scheelt je een hoop ongewenste reacties. In principe is Oppasland volledig gratis te gebruiken. Als iemand jou een berichtje stuurt naar aanleiding van je profiel, mag je altijd gratis reageren. Hierdoor hoef je niets te betalen voor Oppasland.
Als je echter zelf ook berichten wilt kunnen sturen naar oppassers bij jou in de omgeving, heb je Oppasland Premium nodig. Met een dergelijk account kun je zelf op zoek gaan naar een oppas die bij jouw gezin past. Voor een vast bedrag per maand kun je gebruikmaken van de extra functies van Oppasland. Als je een oppas gevonden hebt, kun je de Premium-functies eenvoudig uitzetten via je accountpagina. Let er wel op dat het een doorlopend abonnement betreft, wat inhoudt dat het abonnement pas stopt als je het zelf stop zet.
Veel ouders vinden het lastig om te bepalen hoeveel ze de oppas moeten betalen. Wel is het slim om vooraf duidelijk te hebben wat je de oppas gaat betalen, zodat hier later geen discussies over gaan komen. Je wilt immers niet dat de oppas uiteindelijk niet akkoord gaat met jouw voorwaarden en wegloopt. Vermeld daarom duidelijk op je profiel hoeveel je bereid bent om te betalen. Het Nibud houdt een bedrag van 3,20 tot 4,80 euro aan voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar oud. Je kunt er zelf echter ook voor kiezen om meer te geven als de oppas ook nog andere klusjes doet binnenshuis. Denk hierbij aan koken, schoonmaken en wassen. Als je graag wilt dat de oppas dit voor je doet als de kinderen slapen, dan mag hier best een prijskaartje aan hangen.
Veel ouders zijn wat terughoudend bij een kennismakingsgesprek met een nieuwe oppas. Ze zijn bang dat de oppas wegloopt als ze veel vragen stellen, maar in werkelijkheid is het juist slim om veel vragen te stellen. Als je dat niet doet, heb je kans dat er later misverstanden ontstaan of dat je voor onverwachte situaties komt te staan. Vergeet niet dat je de zorg van je kind(eren) in de handen van de oppas moet leggen. Je moet ervoor zorgen dat je zonder zorgen het huis kunt verlaten en dat je weet dat je kinderen in goede handen zijn. Stel bijvoorbeeld vragen, zoals:
Als je na het eerste gesprek een goed gevoel overhoudt aan de oppas, kunnen jullie een afspraak maken om een keer op proef te komen oppassen. Zorg ervoor dat je dan zelf ook thuis bent, zodat je kunt zien hoe de oppas met je kinderen omgaat. Als dit ook goed gaat, kunnen we je feliciteren met je nieuwe oppas!