Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waarmee ouders tijdelijk minder kunnen werken na de geboorte of adoptie van hun kind. Dit verlof geeft ouders de mogelijkheid om meer tijd met hun kind door te brengen en een betere balans tussen werk en gezin te vinden. Ouderschapsverlof is anders dan zwangerschapsverlof en geboorteverlof en kan worden opgenomen tot het kind 8 jaar oud is.
Ouders hebben recht op 26 keer hun wekelijkse arbeidsuren aan ouderschapsverlof. Sinds augustus 2022 kunnen 9 van deze weken betaald worden, mits ze in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen.
Vanaf 1 april 2025 wordt de vergoeding van het betaalde ouderschapsverlof aangepast. De werkgever betaalt dan het salaris door en ontvangt hiervoor een vergoeding van het UWV, ter hoogte van 70% van het maximumdagloon.
Vaders hebben, net als moeders, recht op ouderschapsverlof. Dit kan aansluitend op het geboorteverlof (ook wel vaderschapsverlof genoemd) ingaan of later worden opgenomen, zolang het kind jonger is dan 8 jaar. De voorwaarden en duur zijn voor beide ouders gelijk.
Ouderschapsverlof moet schriftelijk worden aangevraagd bij de werkgever, minimaal 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum. De aanvraag moet de volgende gegevens bevatten:
Een werkgever kan ouderschapsverlof niet volledig weigeren, maar mag in overleg de indeling aanpassen bij zwaarwegende bedrijfsbelangen.
Sinds augustus 2022 hebben ouders recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Dit geldt onder de volgende voorwaarden:
De totale duur van ouderschapsverlof wordt als volgt berekend:
👉 Aantal werkuren per week × 26 = totaal aantal verlofuren
Bijvoorbeeld: als je 32 uur per week werkt, heb je recht op 832 uur ouderschapsverlof.