Een gastouder is iemand die beroepsmatig kinderen opvangt in een huiselijke vorm. Een gastouder is vaak een zzp'er die voldoet aan de door de overheid gestelde eisen. Het is een kleinschalige opvang waarbij kinderen worden opgevangen in het eigen gezin.
Er worden eisen gesteld aan de maximumomvang van een dergelijke gastouderopvang. Zo mogen gastouders maximaal zes kinderen tegelijkertijd opvangen. Van die zes kinderen mogen er maximaal vijf kinderen jonger dan vier jaar zijn, vier kinderen jonger dan twee jaar en twee kinderen jonger dan één jaar. Ook de eigen kinderen tellen hierbij mee.
In veruit de meeste gevallen vangt de gastouder, die op de kinderen past, ze op in zijn of haar eigen huis. Het kind woont op deze manier bij het gezin van de gastouder. Op deze manier kunnen kinderen al spelenderwijs met elkaar plezier maken en elkaar leren kennen.
Het is in sommige gevallen ook mogelijk om een gastouder bij de ouders thuis te ontvangen. In die gevallen wordt er gesproken van een gastouder aan huis. Het is echter niet mogelijk om van locatie te wisselen. De locatie moet namelijk gecontroleerd worden door de GGD op hygiëne en veiligheid. Zo moet de ruimte rookvrij zijn en moet er genoeg speel- en slaapruimte zijn voor de kinderen. Dit is van belang omdat de kinderen moeten kunnen krijgen waar ze behoefte aan hebben op hun leeftijd.
Toezichthouders kunnen controleren of de gastouders zich aan de afspraken houden, is dit niet het geval, dan wordt de registratie in het LRKP ingetrokken en zullen de gastouders niet langer mogen opvangen. Bovendien kan de kindertoeslag van de ouders worden ingetrokken, het is ook van belang dat je als ouder je aan de regels houdt.
Het inkomen van een gastouder varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal kinderen dat hij of zij opvangt, het aantal uren per week waarop de gastouder werkt en de tarieven die hij of zij hanteert. Over het algemeen kunnen gastouders een inkomen verdienen dat vergelijkbaar is met dat van andere kinderopvangprofessionals.
Wat betreft de kosten voor ouders, kunnen deze variëren op basis van de regio, het aantal uren opvang en de specifieke afspraken met de gastouder. Ouders betalen doorgaans een uurtarief aan de gastouder, waarbij ze ook rekening moeten houden met eventuele extra kosten, zoals maaltijden, luiers of uitstapjes. Het is raadzaam om specifieke informatie over inkomens en kosten bij gastouders in jouw regio op te vragen voor een nauwkeuriger beeld.
Als jij graag een gastouder wilt worden, moet je voldoen aan de eisen die door de overheid gesteld zijn. Ouders kunnen in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag als ze gebruikmaken van een gastouder en daarom is het van belang dat de gastouder op de juiste opleiding heeft gevolgd en de best mogelijke opvang kan bieden.
Kijk voordat je je aanbiedt als gastouder of je voldoet aan de volgende voorwaarden:
Je bent achttien jaar of ouder;
Je beschikt over een geldig diploma, zoals de Wet Kinderopvang dat heeft vastgesteld;
Je bezit een kinder-EHBO certificaat;
Je bezit een geldige VOG
Je staat inschreven in het personenregister kinderopvang;
Je moet ingeschreven staan bij een gastouderbureau met een LRKP-registratie (Landelijk register Kinderopvang en Peuterspeelzalen);
Je kent en werkt volgens een pedagogisch beleidsplan en bent bekend met het veiligheids- en gezondheidsbeleid van het gastouderbureau;
Je kent de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.
Ben jij een gastouder of ben je op zoek naar een geschikte gastouder met pedagogische vaardigheden voor de opvang van je kinderen? Meld je aan bij Oppasland en vind snel wat je zoekt. Via Oppasland kun je opvang zoeken, maar ook opvang aanbieden en jezelf aanmelden als gastouder.
Let op! Voldoe je niet aan de eisen? Je kunt dan wel kinderen opvangen, maar dit valt onder oppaswerk. Ouders hebben in dat geval geen recht op kinderopvangtoeslag en je mag jezelf niet uitgeven als gastouder, maar als oppas.