Als je kinderen de basisschoolleeftijd hebben bereikt, zullen de opvangtijden anders worden. In veel gevallen hebben de kinderen een schooltijd van half 9 tot 2 of 3. De eindtijd is afhankelijk van het type schoolrooster dat wordt aangehouden. Om de tijd tussen de schooluren van de kinderen en de werktijden van de ouders te overbruggen, wordt er gekozen voor BSO. Deze opvangvorm wordt ook wel buitenschoolse opvang, voorschoolse of naschoolse opvang genoemd.
Buitenschoolse opvang is bedoeld voor kinderen die naar de basisschool gaan en buiten schooltijden opvang nodig hebben, omdat de ouders werken of studeren. Kinderen kunnen hier na een drukke schooldag met elkaar spelen onder toezicht van een pedagogisch medewerker. Deze opvang kan verzorgd worden in zowel voorschoolse opvang als naschoolse opvang. Aan welke vorm van opvang behoefte is, is afhankelijk van wanneer de ouders terugkomen.
Als ouder kun je je kinderen naar een buitenschoolse opvang brengen of naar een gastouderopvang. In sommige gevallen bieden gastouders ook BSO aan. Het is dan wel de vraag of zij de kinderen ook van school kunnen halen, of dat je je kinderen zelf moet brengen. Informeer hier dus goed naar de mogelijkheden bij je gastouderopvang.
Een standaard buitenschoolse opvang, biedt ook een haal- en brengservice, zodat ze jouw kind makkelijk van school naar de opvang kunnen brengen. De pedagogisch medewerkers op de BSO halen de kinderen op met een speciale bakfiets, maar soms ook met een speciale taxi.
Buitenschoolse Opvang speelt een cruciale rol in het ondersteunen van werkende ouders en biedt kinderen een gevarieerde en gestructureerde omgeving buiten schooltijden. Het stelt ouders in staat om hun professionele verplichtingen te vervullen, terwijl kinderen kunnen genieten van sociale interactie en leuke activiteiten.
Wat je kinderen precies doen bij de BSO, is afhankelijk van de opvanglocatie. In veel gevallen geldt de buitenschoolse opvang buiten schooltijd en daarom als vrije tijd en zullen de kinderen vooral veel spelen met vriendjes en de pedagogisch medewerkers.
Vanuit de BSO zullen er kinderactiviteiten georganiseerd worden, zoals bijvoorbeeld een knutselmiddag of een verkleedpartijtje. In de schoolvakanties worden de kinderen vaak de hele dag opgevangen en dan kan de BSO zelf besluiten om een uitstapje te plannen. Dit kan bijvoorbeeld naar een speeltuin, dierentuin of een kindvriendelijk museum. Op die manier worden de kinderen hele dagen op de BSO op een leuke manier vermaakt, terwijl de ouders aan het werk zijn.
Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over de BSO.
Wat een buitenschoolse opvang precies kost, is afhankelijk van de BSO-locatie. Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, heeft wel een gemiddelde prijs berekend. Gemiddeld betalen ouders € 7,31 per uur (2022). Als het inkomen van de ouders het toelaat, kan er aanspraak gemaakt worden op de kinderopvangtoeslag. Hierdoor wordt het bedrag verlaagd.
In sommige gevallen kiezen ouders liever voor een gastouderopvang in plaats van een BSO. Bij deze vorm van kinderopvang liggen de prijzen gemiddeld op € 13,50 per uur (2022). Informeer naar de mogelijkheden bij de gastouderopvang in de buurt. Een gastouder kan een eigen opvang hebben of de opvang bij de ouders thuis regelen.
BSO staat voor "buitenschoolse opvang".
Op de BSO worden diverse activiteiten aangeboden zoals sport, spel, en creatieve workshops om kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling.
De BSO-tijden zijn meestal na schooltijd tot ongeveer 18:00 uur, en vaak ook tijdens schoolvakanties en studiedagen.
De leeftijdsgroep voor BSO is typisch van 4 tot 12 jaar, de basisschoolleeftijd.